+381 (0) 34 515 465

radnim danima

Voćarstvo

Jabuka – superiorno voće

U ljudskoj ishrani voće čini vrlo važan deo. Voda, vlakna, vitamini i sve ostalo zbog čega ljudski organizam treba voće, potrebni su čoveku tokom celog godišnjeg ciklusa. Sposobnost voća da se kao plod održi što duže, bila je vrednost koju je čovek oduvek cenio. Zato je jabuka postala ono kako je često nazivaju – kraljica

Borovnica

Visokožbunasta americka borovnica potice iz SAD. U divljem stanju se prostire u istocnom delu SAD-a (od Floride na jugu do Micigena na severu). Dostiže visinu od 3, 4,5 m, a najbolje uspeva na vlažnim staništima i vecoj nadmorskoj visini. Zbog specificnosti korenovog sistema, veoma je osetljiva na sušu. Borovnica je po mnogo čemu specifična biljka. Pripada grupi jagodičastih voćaka i veoma je značajna i korisna sa aspekta hranljivosti i lekovitih svojstava ploda. Vrlo malo je iskorišćena u odnosu na mogućnosti koje pruža. Borovnica je dugovečna biljka i njena eksplatacija traje od 20 pa do 50 god. i više.

Američka visokožbunasta borovnica je jagodičasta voćka, čija proizvodnja se smatra vrlo rentabilnom zahvaljujući prevashodno njenim biološko-proizvodnim karakteristikama. NJen plod sadrži dosta lekovitih materija i najveći je prirodni antioksidans. Samim tim jedna je od najzdravijih voćaka za svežu konzumaciju. Smatra se i lekovitom biljkom, dokazano je da konzumacija borovnice usporava proces starenja, jača imuni sistem, sprečava infark i moždane udare, pomaže u prevenciji  kardiovaskularnih bolesti i naručito poboljšava vid i mnogih drugih. Prednost gajenja ove biljke su što sazrevanje plodova počinje rano ( u junu) kada se javlja deficit plodova na evropskom tržištu. Rano stupa na rod, već u drugoj godini zasada. Puna rodnost je posle pete godine, kada se može očekivati prinos od 5 i više kilograma po biljci.