Savetovanje

Gruža agrar od 2012. godine tradicionalno organizuje Savetovanje voćara u Gruži. Savetovanje voćara je jedan od najznačajnijih skupova u oblasti voćarstva koji godinama uspešno okuplja preko 500 učesnika, kako uglednih proizvođača voća, povrća, začinskog i aromatičnog bilja, tako i eminentnih stručnjaka za uzgoj, zaštitu i plasman voća i povrća, najozbiljnije proizvođače i distributere pesticida i sredstava za prihranu, kao i proizvođače i distributere voćarske opreme.

Domaćinski, Savetovanje voćara okuplja sam vrh struke i prakse u voćarstvu radi upoznavanja učesnika sa novim tehnologijama proizvodnje, zaštite voća i povrća, kao i uslovima tržišta u ovoj oblasti. Učesnici su gostu iz regiona ali i sveta poput Kine, Rusije, Belorusija, Holandije, Ukrajne, Poljske i svih bivših jugoslovenskih republika. Neki od naših stalnih predavača su: prof. dr Francu Štampar, prof. dr Dragan Radivojević, prof. dr Jasminka Milivojević i mnogi drugi ugledni stručnjaci iz ove oblasti.  Cilj nam je da upravo kroz skup ovakve vrste pokažemo naš put do uspeha, kao i sve nove tehnologije u proizvodnji voća, povrća, začinskog i aromatičnog bilja, a naša misija da prenesemo znanje drugim proizvođačima, da spojimo struku i praksu na jednom mestu i unapredimo proizvodnju voća, povrća i aromatičnog bilja u Srbiji. 

Reč domaćina – Nemanja Nikolić:

“Iz želje da naučimo više, videli smo da se u svetu organizuju savetovanja ovog tipa, pa smo po uzoru na njih pokušali da napravimo nešto slično. Znali smo šta želimo i odakle treba početi, te smo 2012. godine organizovali naše prvo Savetovanje koje je naišlo na jako pozitivne reakcije što nam je dalo vetar u leđa da ovaj skup pretvorimo u tradiciju. Savetovanje u Gruži je od samog početka imalo veliki značaj u voćarstvu, a razlog tome je skup eminentnih predavača, tema i interesovanja voćara. Najsavremenije teme iz oblasti voćarstva i predavači koji su raspoloženi da daju odgovor na svako pitanje su bili neki od preduslova i temelja za uspeh Savetovanja. Zbog takvog  pristupa, odabira predavača kao i tema savetovanje je već te 2012. godine ozbiljno shvaćeno. Već tada je bilo jasno da je ovaj skup edukativnog karaktera i da ima naučnu vrednost, a da je razmena iskustava i druženje nakon predavanja samo još jedan plus.

Mnogi voćari iščekuju naše Savetovanje sa željom da čuju kakve su to prognoze za naredni period i gde treba biti obazriv u narednoj godini, kao i šta su novosti i kakvo je stanje na tržištu. Tradiciju nećemo prekidati i u buduće ćete imati priliku da, krajem januara ili početkom februara, u Gruži sumirate utiske protekle sezone i čujete koje su najsvežije teme iz oblasti voćarstva i povrtarstva od vrha struke i prakse iz našeg regiona, kao i sveta. Mi ćemo se, kao i do sada, potruditi da sem znanja ponesete i najlepše uspomene iz Gruže.

Vidimo se u Gruži!”

Pogledajte kako je bilo 2023. godine:

Leave a Comment

Your email address will not be published.